Luonnonkiharat-hiukset

Luonnonkiharat hiukset

Luonnonkiharat tai luonnontaipuisat hiukset voivat olla kantajalleen joko onnenpotku tai melkoinen haaste. Havaintojeni mukaan ne, joilla on sileät suorat hiukset haaveilevat luonnonkiharista hiuksista ja luonnonkiharat hiukset omaava haaveilee suorista hiuksista. Molemmissa on toki puolensa. Nyt keskityn kuitenkin nimenomaan luonnonkiharien hiusten hoitoon ja vinkkeihin. Tästä minulla onkin omakohtaista kokemusta, joten pystyn antamaan hyviä täsmävinkkejä ja ehkäpä kokonaan uusia ajatuksiakin.

Luonnonkiharat hiukset ovat luonnostaan kuivat, pörröiset ja karheat. Luonnonkiharat hiukset janoavat kosteutta. Mitä kosteutetummat hiukset ovat, sitä vähemmän pörröisyyttä ilmenee. Luonnonkiharan hiuksen hoidossa avainasemassa on siis kosteutus, kosteutus ja kosteutus! Lue lisää kuivien hiusten hoidosta täältä >>

Luonnonkiharat hiukset tuotteet

Kuivuuteen auttaa mm. kosteuttavat shampoot ja hoitoaineet. Hyviä vaihtoehtoja ovat esim. Matrix Biolage sarjan* shampoo ja  hoitoaine. Kannattaa valita laadukkaat tuotteet ja kokeilla itselle sopiva vaihtoehto. Myös jätettävä hoitoaine ja* öljyt sopivat loistavasti luonnonkiharan tukan kosteuttamiseen, sekä joustavien kiharoiden luomiseen. Suosittelemani *Revlon Uniq One monitoimituote on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Se suojaa kuumalta, toimii jätettävänä hoitoaineena, auttaa selvittämään hiukset, vähentää pörröisyyttä…Pärjäät todella pitkälle tällä yhdellä edullisella tuotteella! Lue lisää monitoimituotteesta ja sen ominaisuuksista* täältä >>

Luonnonkiharoiden hiusten hoitoaineiden valintaan vaikuttaa suuresti se, että haluatko vahvistaa hiuksissa olevaa kiharaa vai haluatko erityisesti suoristaa hiuksesi.

Mikäli siis haluat vahvistaa hiuksissa jo olevaa kiharaa, valitse hoitotuotteet, jotka on tarkoitettu kiharille hiuksille. Moni myös kokee saavansa apua Curly Girl metodista, jossa vahvistetaan hiuksen omaa taipuisuutta ja kaivetaan se esiin koko voimalla. Metodi saattaa ainakin aluksi vaikuttaa hieman työläältä, mutta osa kokee vaivan olevan sen arvoista.* Tästä pääset tutustumaan Curly Girl -metodin tuotteisiin. Itse en ole testannut kyseistä metodia.

Itselleni tutumpaa on käyttää luonnonkiharalleni tuotteita, jotka auttavat hiusten suoristuksessa ja suorana pitämisessä tai sitten hyödynnän kihartamisessa hiuksissani jo valmiiksi olevaa taipuisuutta. Kaikki käyttämäni tuotteet ovat kosteuttavia ja silottavia.

Luonnonkiharan hiusten pesu

luonnonkiharat-hiukset-sauna

Pese hiukset*  kosteuttavalla shampoolla vain pari kertaa viikossa. Tämä saattaa riittää, sillä usein kuiva, luonnonkihara hius ei rasvoitu niin nopeasti kuin sileä tukka. Hiusten ollessa erittäin kuivat, voit lisätä shampoon joukkoon muutaman pisaran hiusöljyä. Hiukset on hyvä pestä* syväpuhdistavalla shampoolla ainakin kerran kuussa, jotta hiuksiin kerrostuneet muotoilutuotteet tulee pestyä huolellisesti pois.

Pyyhekuivaa hiukset kevyesti pesun jälkeen ja lisää runsaasti *kosteuttavaa hoitoainetta erityisesti latvoihin ja pituuksiin. Tyveen vain kevyt sipaisu lopuksi mitä käteen jäi. Itse pidän melko paksuista ja tuhdeista hoitoaineista ja käytän niitä runsaasti. Siitäkin huolimatta, että yleinen ohjeistus on vain pieni määrä.  Jälleen kerran, mikäli hiukset kaipaavat erityistä kosteutusta, lisää hoitoaineen joukkoon muutaman pisara hiusöljyä. Ehdoton luottotuotteeni jo vuosikymmenen takaa on* Wella SP Luxe Oil. Se on riittävän kosteuttava, mutta ei latista hiuksia.

Riippuen hiusten kosteustilanteesta, voit käyttää kerran viikossa tai pari kertaa kuussa hiusnaamiota. Anna sen vaikuttaa pakkauksessa olevan ohjeen mukaan 5-20 minuuttia. Yksi hyvä vaihtoehto on ihan tavallisesta ruokakaupasta saatava* Garnier Hair Food Banana. Edullinen ja riittoisa purkki! Ilokseni vielä pidän sattumoisin tuotteen banaanituoksusta.

Kampaajalla on lisäksi käytössä erityisiä hiuksia kosteuttavia hoitoja, kannattaa kysyä niistä. Yhdessä kosteutushoidossa hoitava-aine lisätään esim. hiusvärin joukkoon, toinen on ns. laitehoito. Olen huomannut laitehoidon olevan tehokas keino lisätä kosteutta hiuksiin. Teemme tämän laitehoidon hiuksilleni kolmen neljän kuukauden välein.

Mikäli tykkäät käydä saunassa, muista suojata hiuksesi saunan kuumuudelta. Itselläni suojana toimii froteinen hiusturbaani, jonka kastelen kylmällä vedellä ja jätän lähes valuvan märäksi. Kiepautan tämän kylmän ja märän turbaanin hiusteni suojaksi. Toisinaan laitan toisiin löylyihin turbaani alle hoitoaineen tai hiusnaamion vaikuttamaan pidemmäksi aikaa. Turbaaneja on monen näköisiä ja hintaisia. Voit katsoa esimerkkimalleja ja hintoja* täältä >>

Huuhtele hoitoaine hiuksista viileällä vedellä, etenkin lopuksi, jotta hiussuomut sulkeutuvat pesun päätteeksi. Kun hiussuomut sulkeutuvat, hius näyttää ja tuntuu sileämmältä. Hius näyttää myös terveemmältä. Kokeile tätä kikkaa jo heti seuraavalla pesukerralla!

Saadaksesi mahdollisimman paljon kosteutusta hiuksiisi, katso vinkit artikkelista, jonka kirjoitin kuivien hiuksien hoidosta. Pääset artikkeliin tästä >>

Pesun jälkeen selvitä hiukset hellävaraisesti latvoista aloittaen ja jatkaen tyveä kohti. Selvittelyn jälkeen anna hiusten kuivua luonnollisesti. Riippuen hiusten paksuudesta tähän voi mennä useita tunteja. Itselläni kuivuminen kestää noin nelisen tuntia. Hiuksille huomattavan hellävarainen selvittäjä on* Tangle Teezer Wet. Harja on suunniteltu erityisesti haavoittuvassa tilassa olevan märän tukan selvittämiseen eikä se revi latvoja rikki. Itse pidän erityisesti varrellisesta harjasta, joka pysyy hyvin kädessä. Harja on helppo pestä ja pitää puhtaana ja samainen harja on kestänyt käytössäni jo useamman vuoden. Harjojen hintavertailuun pääset *tästä >>

Luonnonkiharat hiukset muotoilu

Jälleen kerran muotoilu tulee valita sen mukaan, haluatko vahvistaa kiharaa vai suoristaa hiukset. Mikäli haluat vahvistaa kiharaa, suosittelen antamaan hiusten kuivua itsekseen. Tarvittaessa lisää *öljyä tai muuta kosteuttavaa ja kiharaa vahvistavaa muotoilutuotetta ja rutistele hiuksia kuivumisen aikana.

Suoristuksen ja/tai uudelleen muotoilun kanssa toimin seuraavasti: Suihkun jälkeen lisään hiuksiini muotoilutuotetta, joka sisältää* kuumasuojan. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli käytät muotoilussa tai suoristuksessa kuumia laitteita, esim. fööni, kiharrin tai muotoilurauta. Muotoilurauta on toiselta nimeltään suoristusrauta.

Luonnonkiharat hiukset muotoilu föönillä

Todella kuohkeaa, lähes suoraa tai loivaa lainetta saat käyttämällä suurta pyöröharjaa yhdessä föönin kanssa. Ota pieniä osioita kerrallaan pyöröharjalle ja käy koko osio läpi tyvestä latvaan. Erityisesti pitkissä hiuksissa tämä on melko työlästä, mutta kaiken vaivan väärtti. Lopputulos on jumalainen ja upea! Föönauksen jälkeen pientä tupeerausta tyveen, hienojakoista lakkaa pintaan ja upea kampaus on valmis. Suihkuta lakka melko kaukaa, noin 30-40 cm etäisyydeltä, jotta hiukset eivät kastu lakasta. On parempi lisätä lakkaa ohuesti useita kertoja, kuin yrittää saada pysyvä lopputulos suihkuttamalla yhtä kohtaa pitkään märäksi asti.

Föönillä suoristaminen on myös erinomainen pohja erilaisille kampauksille.

Luonnonkiharat hiukset muotoilu suoraksi suoristusraudalla

Tukan-suoristaminen-muotoiluraudalla

Kuumasuojan jälkeen alkaa hiusten muotoilu joko suoraksi tai kiharapilveksi. Katso suositukseni kuumasuojasta* täältä>> Tämä tuote suojaa hyvin kuumuuden aiheuttamilta vaurioilta ja kaiken lisäksi voit valita itseäsi eniten miellyttävän tuoksun!

Pääset vertaamaan kuumasuojan hintoja eri verkkokaupoissa* täältä >>.

Suoristaminen on melko helppoa ja nopeaa. Ota ohuehko osio ja harjaa se harjalla läpi, varmistaen, ettei hiuksissa ole takkuja. Vie kuuma rauta tyveen, mutta varo polttamasta päänahkaa. Rauta on kuuma! Paina raudan osiot kevyesti yhteen ja vedä hitaasti kohta latvaa. Koita tehdä vedosta mahdollisimman tasainen, sillä pysähdykset ja muut mutkat jättävät jäljen hiukseen. Jos rauta on paikallaan liian kauan, hiukset saattavat yksinkertaisesti palaa poikki kokonaan. Erityisesti ohimoilla on hentoa hiusta, jonka kanssa tulee olla erityisen varovainen.

Käy osio kerrallaan läpi koko tukka. Hiukset näyttävät upeilta suoristettuina. Voit varovasti koittaa taivuttaa latvaa hieman joko sisäänpäin tai ulospäin mieltymyksesi mukaan. 

Mikäli päälaella näkyy pörröisyyttä, voit laittaa tipan tai pari *silottavaa seerumia ja kevyt suihkaisu lakkaa.

Kosteat ilmat ja sadepäivät ovat haastavia luonnonkiharille hiuksille, mikäli haluaisit niiden pysyvät suorana ja sileänä. Paras on suojautua sateelta hupulla tai sateenvarjolla. Lisäksi on olemassa kosteudelta suojaavia muotoilutuotteita, jotka parantavat hiusten pysymistä suorana ja vähentävät pörröisyyttä myös kosteissa olosuhteissa.

Lue kirjoittamani vertailu markkinoiden parhaista suoristustusraudoista täältä >>

Luonnonkiharat hiukset muotoilu kiharaksi suoristusraudalla

tukan-kihartaminen-suoristusraudalla

Aloita lisäämällä kuumasuoja, mikäli et laittanut sitä jo märkään tukkaan. Lisää kuumasuoja siihen osioon, jota olet käsittelemässä. Ota mieltymyksen mukaan joko ohuita tai paksuja osioita ja aloita kihartaminen. Mitä ohuempi osio, sitä kiharaisempi hiussuortuvasta tulee. Paksumpi osio puolestaan jää loivemmaksi kiharaksi.  Vie rauta melko lähelle tyveen ja laita hiusosio rautojen väliin. Paina rauta kevyesti kiinni ja käännä rautaa ympäri 180 astetta.  Käännä rauta vielä alaviistoon ja vedä tasaisesti kohti latvaa. Hidas veto tekee napakan kiharan, nopea veto tekee loivemman kiharan. Suoristusrautakäsittely siloittaa pörröisen hiuksen pinnan ja saa kiharat näyttämään upeilta!

Ensikertalaiselle lohdutuksen sana; tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin. Aluksi voi tuntua, ettei kihartamisesta tule mitään ja peilin kautta työskentely lisää haastetta entisestään. Älä kuitenkaan luovuta. Katso vinkkejä Youtubesta ja harjoittele sinnikkäästi. Kun saat juonesta kiinni, kiharat syntyvät käden käänteessä. Itsellänikin meni hetki tajutessa miten kiharat syntyvät. Nyt kun se sujuu parin vuoden kokemuksella, niin koko pitkän tukan kihartamiseen menee maksimillaan vartti kun teen huolellisesti ja pienissä osioissa. Lue vertailu parhaista muotoiluraudoista täältä >>

Luonnonkiharat hiukset kampaus

Kiharainen tukka on kaunis itsessään. Siitä saa myös runsaan ponnarin tai oikein näyttävän kampauksen laittamalla osan hiuksista kiinni. Tällä hetkellä oma suosikkikampaukseni on nostaa peukaloilla korvien edestä hiukset ylös ja laittaa ne kahdella pienehköllä hauenleualla kiinni taakse ylös. Näin hiukset ovat pois kasvoilta, mutta koko kiharainen pituus näkyy upeasti sivuilta ja takaa katsottaessa. Joskus laitan pitkän osion vielä ponnarille ja tämäkin näyttää kivalta. Hiukset myös näyttävät erityisen pitkiltä tässä kampauksessa. Hyödynnä luonnonkiharan tukan luontaista taipuisuutta ja nauti monta päivää kestävistä kiharoista!

Mikäli haluat pitää hiuksesi pitkinä, vältä sellaisia hiusklipsuja, jotka vaurioittavat tai katkaisevat hiuksia. Esim. metalliset klipsut saattavat pitkään käytettynä katkoa hiuksia. Vaihtele erilaisia kiinnikkeitä ja anna hiusten olla välillä ihan vapaasti auki. Yöksi on kuitenkin hyvä laittaa hiukset varovasti kiinni pään yläpuolelle, jottei niihin tule takkuja ja ettei hiukset kulu kun kääntyilet yön aikana.

6 parasta vinkkiä luonnonkiharoille hiuksille:

  • Kosteuta, kosteuta, kosteuta
  • Pese vain pari kertaa viikossa, mikäli mahdollista
  • Vältä hiuksia kuluttavia laitteita, kuten fööniä ja muotoilurautaa
  • Jos kuitenkin käytät kuumia hiustenmuotoilulaitteita, muista kuumasuoja!
  • Huuhtele hiukset viileällä tai jopa kylmällä vedellä
  • Helli hiuksia yön aikana silkkisellä pinnalla puuvillan sijaan

Oma kokemukseni hiustenkasvatusprojektista

Koitin vuosikausia kasvattaa hiuksiani leukalinjaa pidemmäksi, tuloksetta. Latva murtui ja ratkesi aina tuon pituuden saavuttamisen jälkeen, jolloin ainoa vaihtoehto oli taas kerran leikata latvat ja samalla vaivalla kasvattamani pituus pois. Mietin ja tutkin mikä hiuksilleni olisi parasta. Monen kokeilun kautta päädyin metodiin, joka todella tuotti tulosta! Reilun vuoden jälkeen hiukseni ovat jo kasvaneet lapaluihin asti. Muutin arjessani monta pientä asiaa ja lopputulos oli ällistyttävä! Olen vakuuttunut, että metodini toimii! Noudattamalla tässä artikkelissa antamiani vinkkejä uskon, että sinäkin saat unelmiesi hyväkuntoisen pitkän tukan!

Koska luonnonkiharat hiukset ovat luonnostaan kuivat ja karheat, suosittelen lukemaan myös artikkelin: Kuivat hiukset. Sieltä saat lisää vinkkejä kuivan hiuksen kunnon parantamiseen.