Kuiva-iho-kasvoissa

Kuiva iho

Kasvojen kuivan ihon tunnistat siitä, että se kutiaa, kiristää ja hilseilee. Se saattaa myös punoittaa, kuumottaa ja sitä tekee mieli raapia. Joskus kasvoja nipistelee kun laitat kosteuttavaa voidetta. Vältä kuitenkin raapimista ja lue alta vinkit kuivan ihon taltuttamiseen. Kuiva iho kaipaa säännöllistä hoitoa.

Kuivan ihon puhdistaminen

Ihon hoidossa kaiken perusta on hyvä ja riittävä ihon puhdistus. Iho on hyvä puhdistaa aamuin illoin, riippumatta siitä käyttääkö päivän aikana meikkiä tai ei. Yöllä kasvoista erittyy mm. rasvaa, joka on hyvä puhdistaa aamulla ennen mahdollista meikkaamista.

Illalla kasvojen puhdistus on erityisen tärkeää, jotta kasvoilta saa puhdistettua meikit, sekä ilmansaasteet, hiki ja muut päivän aikana kertyneet epäpuhtaudet.

Kasvojen kuiva iho on hyvä puhdistaa erityisesti kuivalle tai erittäin kuivalle iholle tarkoitetulla puhdistusaineella. Oman kokemukseni mukaan puhdistusmaidot ovat sopivan hellävaraisia, geelimäiset puhdistusaineet kuivattavat mielestäni entisestään, jopa kuivalle iholle tarkoitetut geelimäiset tuotteet.

Vältä kuumaa vettä kasvoilla

Vältä hyvin kuumalla vedellä pesemistä, sillä sekin kuivattaa ihoa. Käytä mahdollisimman hellävaraisia otteita ja vältä voimakkaita hankaavia liikkeitä. Kuiva iho tykkää haaleasta vedestä.

Hellävarainen kuorinta

Kuivaa ihoa kannattaa kuoria säännöllisesti. Noin kerran viikossa on riittävä useus. Siihen tulee kuitenkin valita hyvä kuorinta-aine, ei liian isoja tai karkeita rakeita. Kuorinta-aine poistaa iholta kuollutta solukkoa ja tekee ihosta vastaanottavaisemman kosteuttaville ja muille hoitaville aineille.

Vältä alkoholia sisältäviä tuotteita

Kuorinnan jälkeen kasvot kannattaa pyyhkäistä iholle sopivalla kasvovedellä tai misellivedellä. Kuivan ihon ollessa kyseessä, varmista, ettei kasvovesi sisällä alkoholia. Alkoholi kuivattaa ihoa. Misellivesi on kätevä monitoimituote, joka soveltuu niin puhdistamiseen kuin toimimaan kasvoveden korvaajana.

Kosteuttava ja ylellinen kasvivesi

Pintakuiva iho tykkää misellivesikäsittelyn jälkeen kosteuttavasta kasvivesisuihkeesta. Huomaa, että en kirjoittanut sanaa väärin, vaan kyseessä todella on kasvivesi. Olen kokeillut muutamaa eri laatua eri tarpeisiin. Esimerkiksi luomulaatuiset ruusu- ja taikapähkinäkasvivedet soveltuvat erinomaisesti kuivalle iholle. Suihkauttele kasvivettä runsaasti puhdistamisen jälkeen ja tunne, kuinka kosteus lisääntyy kasvoilla.

Vinkkinä kerron, että tämä on aivan ihana tuote lentokoneessa, jossa iho kuivuu jo muutaman tunnin lennon aikana. Kosteuttavaa kasvivettä kannattaa suihkautella tunnin, parin välein ja iho kiittää perillä kohteessa.

Säilytä kasvi- ja kasvovedet jääkaapissa

Huomaa, että kasvivedet tulee säilyttää jääkaapissa, jotta ne pysyvät hyvänä. Erityisesti luomulaatuisissa kasvivesissä ei ole lisäaineita (säilöntäaineita), jotka auttaisivat säilyvyydessä. Kylmässä säilytetty kasvivesi tuntuu arjen luksukselta kun sitä suihkauttelee kasvoille. Kokeile ja ihastu!

Kuivan ihon kosteutus kotikonstein

Ihon-kosteutus

Kasviveden suihkuttelun jälkeen alkaa kuivan ihon rasvaaminen. Tässä voi toki käyttää omaa harkintaa montako erilaista purnukkaa haluaa ostaa, säilyttää ja käyttää. Itse olen aikamoinen rasvankäyttäjä, joten melko isohko arsenaali kaapeistani löytyy.

Silmänympärysihon hoitotuotteet

Silmänympärysseerumi on hyvä olla mahdollisimman ohut, jopa vesimäisen ohut. Tämä imeytyy hyvin ja antaa paljon kaivattua kosteutta silmänympärysiholle. Kun hetken kuluttua päälle vielä taputtelee kevyesti paksumman silmänympärysvoiteen, on kosteutus jo hyvällä tolalla.

Olen huomannut ison eron kosteustasapainossa sen jälkeen, kun siirryin käyttämään kaksivaiheista silmänympärysihon kosteutusmenetelmää. Paksumpi voide nimittäin oikein lukitsee ohuemman seerumin ja kosteuden ihoon.

Seerumin käyttö

Kasvojen iholle tarkoitettua seerumia taputtelen kuivimmille alueille, lähinnä poskipäille. Seerumia kannattaa käyttää erityisesti talvella, jolloin pintakuivan ihon kosteutus on erityisen tärkeää. Pakkanen ja toisaalta asuntojen lämmitys sisätiloissa on rankkaa kuivalle iholle. Seerumin päälle vielä valitaan kuivan ihon hoitoon soveltuva päivä- tai yövoide.

Päivävoide

Mielestäni yksi ja sama voide ei sovellu molempiin tarkoituksiin. Perustelen tätä sillä, että päivävoiteessa on hyvä olla aurinkosuojakerroin, ihan kesät talvet. Talvella toki riittää pienempi suojakerroin, kun taas kesällä käyttäisin jatkuvasti suojakerrointa 30 tai 50.

Päivävoide voi myös olla hieman kevyempi ja sellainen, joka soveltuu meikkivoiteen alla käytettäväksi. Päivävoide ei missään tapauksessa saa ”rullaantua” jos sitä käytetään meikkivoiteen alla. Lopputulos on karmaiseva ja olenpa joskus joutunut aloittamaan koko kasvojenehostuksen alusta, ihan pesusta lähtien.

Yövoide taas saa olla hieman paksumpi ja täyteläisempi, eikä yövoide mielestäni tarvitse suojakerrointa ollenkaan.

Hyvinvoiva iho

Hyvin hoidettua ja kosteutettua ihoa on ilo ehostaa. Voit valita kosteuttavan meikkivoiteen, jotta kosteus pysyy kasvoilla koko päivän ajan. Kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen ja pyytää apua meikkivoiteen valinnassa.

Kun olette yhdessä löytäneet 1-3 mielestänne parasta vaihtoehtoa, pyydä myyjältä kustakin tuotteesta näytepakkaukset tai näyteannokset muovipurkkeihin pakattuina. Näin pääset kotona varmistamaan, että kyseinen tuote todella sopii sinulle ennen kuin ostat kokonaisen tuotteen.

Mikään ei harmita niin paljon kuin turhaan ostetut meikkituotteet, jotka ei sovellukaan itselle. Tuote tulee joko annettua eteenpäin tai sitten vuosien päästä, kun tuote mennyt jo vanhaksi, raaskii sen viimein heittää roskiin. Ja rahat menevät hukkaan. Näytepyynnöllä tästä riesasta pääsee kokonaan eroon, mahtavaa vai mitä!

Kuiva iho kaipaa puuteria vain maltilla

Jokainen saa meikata tyylillään, mutta isoin oman 40+ ihoni ehostusoivallukseni on ollut maltti puuterin käytössä. Puuterin liiallinen käyttö jos mikä saa hienoiset juonteet kasvoilla ja etenkin silmänympärysiholla näyttämään todellista syvemmiltä ja isommilta. Puuteroi siis maltilla ja vain ne alueet, jotka todella puuterointia kaipaavat.

Yleensä otsa, nenänvarsi ja leuka kaipaavat eniten puuterointia. Tämä on niin sanottu T-alue. Puuteroinnissa vähempi todella on parempi. Kuiva iho ei juuri puuteria kaipaa.

Hyvinvoiva ja riittävästi kosteutettu iho näyttää hyvältä. Iän mukana tulevat hienoiset silmärypytkin, harakanvarpaat, näyttävät maltillisemmilta kosteutetulla iholla.

Ihon kosteutus sisäisesti

Kuiva-iho-vitamiinit

Sisäinen kosteutus

Iho kaipaa kosteutusta myös sisäisesti, pelkkä ulkoinen rasvaus ei vielä yksinään riitä. Ihmiskehosta iso osa on vettä ja sitä pitääkin tankata säännöllisesti. Juo riittävästi vettä, noin 1,5-2 litraa päivässä. Helteellä toki hieman enemmän. Ihan tolkuttomia määriä ei kuitenkaan suositella, jottei elimistön suolatasapaino häiriinny. Huomaathan, että keho saa nestettä myös syömistäsi hedelmistä, marjoista, vihanneksista ja kasviksista.

Sokeri kuivattaa ihoa

Sokeri tuntuu kuivattavan ihoa entisestään. Sen huomaa erityisesti kunnon sokerisen herkuttelusession päätteeksi, kun seuraavan päivänä silmärypyt tuntuvat tuplaantuneen.

On tärkeää syödä monipuolisesti ja tarvittaessa voi harkita lisäravinteiden nauttimista, esimerkiksi kuuriluontoisesti. Iho tykkää hyvistä rasvoista, kuten monipuolisesti syödyistä pähkinöistä, rasvaisesta kalasta, avokadosta, rypsiöljystä.

Tiesitkö silkin hoitavasta ominaisuudesta?

Pakko mainita vielä sellainen käytännön kokemukseni, että samoin kuin hiukset, niin kasvojen ihokin hyötyy puuvillaisen tyynyliinan vaihdosta silkkiseen.

Puuvilla imee itseensä tehokkaasti kosteutta, valitettavasti myös kasvoista. (Koskee myös hiuksia, lue artikkelini kuivista hiuksista). Laitoitpa illalla kuinka hoitavaa rasvaa tahansa, voi kasvot silti tuntua aamulla kuivalta. Eikä ihme, kallisarvoiset kosteuttavat aineet on suurimmaksi osaksi imeytyneet tyynyliinaasi.

Kokeile silkkistä tyynyliinaa tai kiepauta silkkinen kaulahuivi tai vastaava tyynyn ympärille. Tulet huomaamaan eron hyvin pian. Silkki ei nimittäin ime itseensä juuri mitään, joten kaikki hoitavat aineet imeytyvät tyynyliinan sijaan ihoosi. Ihmeellistä, mutta totta!

Sinua saattaa kiinnostaa artikkeli: Silkki ja kuivat hiukset

Kuiva iho kaipaa muutakin kuin rasvaa. Lue lisää täältä: Tiesithän, että kuiva iho kaipaa muutakin kuin rasvaa – 3 vinkkiä kauniiseen ihoon

ihon-hoito-silkki