Kuivan-ihon-hoito

Ihon hoito

Ihmisen suurin elin, iho, kaipaa hoivaa ja huolenpitoa siinä missä muukin keho. Iho on kehon eri osissa erilaista ja siksi myös hoitotavat ja hoitavat aineet ovat erilaisia. Siinä missä kasvojen iho, erityisesti silmänymärysiho on ohutta, on kämmenten ja selän iho paksua. Tämän takia yhdellä tuotteella ei välttämättä kannata koittaa hoitaa koko kehoa. Ota ihon hoito osaksi päivittäistä rutiinia.

Iho

Olipa iho missäpäin kehoa tahansa, on tärkeää pitää iho puhtaana. Haavat ja nirhaumat kannattaa puhdistaa hyvin, suojata ja hoitaa kuntoon, sillä rikkinäinen iho on pöpöille suora reitti kehon sisään ja on pienoinen onnenkantamoinen mikäli kehon sisään joutuneet bakteerit eivät aiheuta mitään harmia.

Usein tällaisesta selviää pienellä ihotulehduksella, mutta huonolla tuurilla voi tulehdus äityä pahaksi ja aiheuttaa jopa verenmyrkytyksen. Kannattaa siis olla tarkkana.

Seuraavissa kappaleissa käydään läpi eri kehon alueiden pesu- ja hoitotapoja.

Vartalon ihon pesu ja hoito

Vartalon ihon pesuun riittää useinmiten ihan perussuihku, joka huuhtelee iholta hien ja kevyen lian. Toki kainalot voi sipaista saippualla vaikka joka suihkukäynnillä, mutta ei ole mitään syytä hinkata ihoa saippuoidulla pesusienellä jokaisella suihkukerralla.

Käytä saippuaa maltilla

Saippuapesu pesee ihoa suojaavaa kerrosta pois ja myös kuivattaa sitä. Etenkin kuivaihoisten tulee välttää liiallista saippuan kanssa lotraamista. Kuivaihoisen kannattaa valita pesunesteeksi aine, jossa osa pesunesteestä on korvattu kosteusvoiteella. Erittäin kuivaihoisen voi olla parasta käyttää pesuaineena apteekista saatavaa peruskosteusvoidetta.

Kutiseva ja kiristävä iho

Mikäli iho tuntuu epämiellyttävän kutisevalta heti suihkun jälkeen tai jopa suihkun aikana, kannattaa tarkkailla mitä pesuaineita suihkussa käyttää. Itse olen huomannut, että muutamat shampoot ja hoitoaineet saavat ihoni kutisemaan tai aiheuttavat pieniä näppylöitä. Käytän tuotteet toki loppuun, mutta jatkossa hankin toisia tuotteita.

Välttääksesi kutinat, kannattaa hiukset huuhdella pää alaspäin, jolloin pesuvesi ei valu ihoa pitkin. Tuoksuvat tuotteet saattavat aiheuttaa useille oireita. Jos epäilet tuoksua vaivan aiheuttajaksi, valitse tuote, jossa ei ole mainintoja parfum tai fragrance.

Pintakuiva iho

Jos iho tuntuu suihkun jälkeen kiristävältä ja hieman pistävältä, sinulla saattaa olla pintakuiva iho. Tähän on olemassa helppo apu. Kovin kuuma vesi muuten saattaa pahentaa tilannetta, joten kokeile hieman viileämpää suihkua. Veden ei tarvitse kuitenkaan olla kylmää.

Kuivaa iho hellästi

Suihkun jälkeen iho kannattaa kuivata kevyesti pyyhkeellä painelemalla, ei rajusti hankaamalla. Jotta kosteusvoiteesta saa kaiken hyödyn irti, kannattaa se levittää hetimiten suihkun jälkeen, kun iho on vielä hieman kostea.

Ihohuokoset on lämpimän suihkun jälkeen avoinna ja iho on vastaanottavainen kosteuttaville aineille. Ero on selkeä, jos koittaa rasvata ihoa tunti suihkun jälkeen. Iho tuntuu kovalta ja siltä, ettei rasva tosiaankaan enää imeydy samalla tavalla. Kokeilepa niin huomaat eron!

Jalkojen ihon pesu ja hoito

Jalkojen-ihon-hoito

Jalat olisi hyvä huuhtaista vedellä joka ilta ennen nukkumaan menoa. Jalat hautuvat sukissa ja kengissä, ehkä jopa kokonaisen päivän. Harvassa työpaikassa kengät otetaan päiväksi pois.

Huuhtaise jalat suihkun alla tai vadissa, halutessasi voit lisätä pienen määrän saippuaa. Jos halkasi hikoilevat voimakkaasti voi olla tarpeen huuhtaista jalkoja parikin kertaa päivässä.

Pesun jälkeen kuivaa jalat huolellisesti, etenkin varpaiden välit. Jokaisen pesun jälkeen kannattaa levittää kosteuttavaa voidetta, kuitenkin varpaanvälejä välttäen. Rasva hautuu turhaan varpaiden välissä ja siksi ne jätetään rasvaamatta.

Kovettumat jaloissa

Jalkoihin saattaa ilmestyä kovettumia ja kantapään seudulle halkeamia. Ensiapuna voi kovettumia raspata varovasti, jotta saat kovimman kerroksen raspattua pois. Yksi hyvä vaihtoehto on myös kuoria jalat kevyen raspauksen jälkeen.

Voit tehdä kuorinta-aineen itse. Tarvitset kookosöljyä (lasipurkissa, valkoinen kova rasva. Ei ole perinteisessä öljymäisessä muodossa kuten nimestä voisi ajatella) ja kuorivaksi aineeksi esim. himalajan suolaa tai sokeria tai kahvinpuruja. Kookosöljy on erittäin kosteuttava ja tämän kanssa kannattaa olla suihkussa erityisen varovainen. Jalkapohjat tulevat todella liukkaiksi joten varo ettet liukastu suihkussa! Suosittelen istumaan suihkujakkaralla jos sinulla sellainen on.

Jalkojen säännöllinen hoito

Paras tapa ehkäistä kovettumia ja halkeamia on jalkojen säännöllinen hoito. Sekä rasvaus, rasvaus, rasvaus. Käytä raspia vain harvakseltaan, jos ollenkaan. Jos tilanne on jo päässyt kovin pahaksi, ehdotan kääntymään ammattilaisen puoleen. Hän tekee osaavan hoidon jaloillesi ja tämän jälkeen sinun on helppo jatkaa säännöllistä hoitoa itse. Motivaatiokin omaan hoitoon paranee kun saat kauniit, hoidetut jalat. Ja mitä ihanaa hemmottelua se onkaan!

jalkojen säännöllinen rasvaus

Ota rutiiniksi rasvata jalat aina yöksi. Rasvauksen jälkeen sujauta jalat puhtaisiin puuvillaisiin sukkiin. Myös villasukat on hyvä vaihtoehto, sillä villalla on tunnetusti hoitavia ominaisuuksia. Anna kosteusvoiteen vaikuttaa ja hoitaa koko yön ajan.

Jätä tämä keino vain ammattilaiselle!

Varoituksen sana. Vaikka näet ammattilaisen mahdollisesti käyttävän kovettumien poistossa terävää veistä ja tuumaat, että tuohan on hyvä ja nopea konsti päästä kovettumista eroon, niin jätä veitsen käyttö ammattilaiselle! Siinä täytyy tietää tarkalleen mitä tekee ja missä asennossa veistä pitää. Jos ei tiedä, saa pahaa vahinkoa aikaan.

Kasvojen ihon pesu ja hoito

Kasvojen-ihon-hoito

Tämä on niin laaja kokonaisuus, että tästä kirjoitan tarkemman artikkelin ihotyypittäin. Yleisesti ottaen kasvojen ihon hoidossa on muutamia seikkoja, jotka pätevät ihotyypistä riippumatta. Lue lisää kasvojen puhdistuksesta täältä!

5 tärkeintä seikkaa ihon hoidossa:

 • Ihon puhdistus on kaiken A ja O
 • Säännöllinen ihon kuorinta
 • Ihon kosteutus ihotyypille sopivilla tuotteilla
 • Ihon suojaaminen
 • Riittävä uni

Päänahan pesu ja hoito

Tästä aiheesta on kirjoitettu tarkemmin hiuksiin liityvissä artikkeleissa. Tärkeimmät pointit kuitenkin ovat seuraavat:

 • Päänahkaa ei tulisi pestä liian usein, jotta päänahan oma suojaava rasva ehtisi hoitamaan päänahkaa sekä hiuksia.
 • Käytä tarpeeksi mietoa shampoota, ettei se turhaan kuivata päänahkaa.
 • Valitse shampoo ja hoitoaine sen mukaan mitä hiuksesi tarvitsevat
 • Myös päänahkaa voi kuoria kevyesti
 • Mikäli päänahka tuntuu kiristävältä ja kutisevalta suihkun jälkeen, kannattaa päänahka käsitellä siihen tarkoitetulla kosteuttavalla aineella. Itse olen käyttänyt jo vuosia Cutrin BIO+ Hydra Balance Scalp Treatment:ia. Helpottaa kiristävää tunnetta heti, eikä jätä mitään jälkiä tai tunnetta hiuksiin. Luottotuote.
 • Kannattanee myös varmistaa, ettei shampoossa tai hoitoaineessa ole ainesosia, jotka eivät sovi sinulle. Toisinaan tukka-aineiden vaihto voi myös auttaa epämiellyttävään tunteeseen.

Lue lisää kuivien hiusten ja päänahan hoidosta täältä: Kuivat hiukset

Käsien ihon pesu ja hoito

Kasien-ihon-hoito

Käsiä tulee jo luonnostaan pestyä monen monta kertaa päivässä, joten se on varmasti useimmilla ihan rutiinia. Pesu tavallisella saippualla tai kuivakätinen voi jälleen turvautua kosteusvoiteeseen.

Suurempi huolen aihe saattaa monilla siis olla kuivat kädet. Itse kuulun tähän kategoriaan. Siis superkuivat kädet. Käsien pesun jälkeen ei aina ole mahdollista rasvata käsiä. Rasvaa ne kuitenkin aina silloin, kun mahdollisuus on. Oman kokemukseni mukaan sellainen glyseriiniä sisältävä käsivoide, joka jättää kalvon tunteen käsiin rasvan imeytymisen jälkeen, on paras.

Lukitse kosteus ihoon

Kalvo lukitsee kosteuden ihoon ja tuntuu, kuin kalvo kestäisi jopa seuraavan yhden pesun. Nopeasti imeytyvä rasva on kätevä, joten töitä voi jatkaa lähes heti rasvauksen jälkeen.

Jotkut rasvat jäävät ikävästi pyörimään käsiin ja tahmaa paikkoja. Etsi rasva, jota on miellyttävä käyttää, niin sitä tulee myös käytettyä. Vinkkinä, että Dermosililta löydät aivan loistavan glyseriinikäsivoiteen ja hintakin on oikein maltillinen. Tuubi ei ole ”kedon kaunein kukkanen”, mutta tässä tapauksessa hyvä tuote antaa pakkauksen anteeksi.

Käsien kuorinta

Toisinaan käsillekin tekee hyvää kuorinta, joka poistaa kuolleen ihosolukon. Kuorinnan jälkeen hoitovoiteet imeytyvät paremmin. Kuivan ihon kotihoitoon paras konsti on rasvata kädet tuhdisti illalla ja sujauttaa kädet puuvillahanskoihin. Käsivoide saa vaikuttaa koko yön ja aamulla kädet tuntuvat pehmeiltä.

Erityisesti talviaikaan tätä joutuu tekemään joka ilta, jos haluaa kosteutetut kädet. Montaa iltaa ei voi fuskata, etteikö se näkyisi käsien ihon kunnossa.

Milloin kääntyä ammattilaisen puoleen?

Mikäli käsien ihon tilanne on mielestäsi toivoton, kannattaa jälleen kääntyä ammattilaisen puoleen. Heillä on käytössään parafiiniöljyhoidot ja mahdollisesti monta muuta konstia, joilla antaa apua hankalaan tilanteeseen. Puhumattakaan taas siitä hoidon hemmottelevasta puolesta. Jokainen meistä ansaitsee välillä hemmottelua ja omaa aikaa.

Sinua voisi kiinnostaa myös artikkeli: Moni hoitaa ihonsa pilalle – näin tiedät, mitä ihosi oikeasti tarvitsee