Kuivat kädet hoito

Kuivat kädet

Monia vaivaa kuivat kädet erityisesti talvella. Voit kuitenkin hemmotella itseäsi ja tehdä käsien hoidon ihan kotikonstein ja milloin tahansa.

Kuivat kädet hoito

 • Aloita pesemällä kädet ja poista mahdollinen kynsilakka. Voit käyttää ihan tavallista käsisaippuaa tai jos sinulla on todella kuivat kädet, voit käyttää käsisaippuaa, jossa puolet on kosteusvoidetta tai voit vaihtaa käsisaippuan kokonaan perusvoiteeseen.

 • Laske lämmintä vettä vatiin ja laita kädet hetkeksi kylpyyn. Jos sinulla on erittäin kuivat kädet, voit lisätä joukkoon muutaman tipan öljyä tai pienen määrän esim. kookosöljyä. Kylvetä käsiä 5-10 minuuttia

 • Kuori kädet hellästi. Voit käyttää joko kaupan valmista käsien kuorintavoidetta tai voit tehdä sellaisen helposti myös itse. Ota pieni nokare kookosöljyä ja lisää siihen himalajan suolaa. Suolaa saa laittaa melko runsaasti, jotta kuorintavoiteeseen tulee kuoriva rakenne. Mikäli sinulla on kuivat kädet haavoilla, vaihda suola esimerkiksi sokeriin tai kahvinpuruihin. Suola kun kirvelee haavoissa, eikä siten tunnu mukavalta. Hiero kuorintavoidetta kaikkialle käsiin ja huuhtele lopuksi haalealla tai kädenlämpöisellä vedellä huolellisesti.

 • Leikkaa kynnet haluamaasi pituuteen.

 • Viilaa kynnet sileiksi yhdensuuntaisilla vedoilla.

 • Käytä appelsiininpuutikkua työntämään kynsinauhoja hellästi poispäin kynnen päältä. Älä käytä liikaa voimaa. Jos sinulla ei ole puutikkua käytössä, napakkavartinen pumpulipuikko soveltuu myös.

 • Hiero kynsinauhoihin öljyä.
 • Rasvaa kädet kauttaaltaan kosteuttavalla voiteella ja anna imeytyä. Voit tehostaa kosteutusta laittamalla paksun kerroksen rasvaa käsiin yöksi ja puuvilla hanskat päälle. Kädet saavat hoitoa koko pitkän yön ja ovat aamulla silkkisen pehmeät.

Paras käsivoide

Oma pitkäaikainen suosikki käsirasvani on* Dermosil Glyseriinikäsivoide. Voide ei tuoksu juuri millekään ja rasva imeytyy käsiin nopeasti. Alle minuutissa olet valmis ottamaan kirjan tai lehden käteesi ilman, että muste leviää ympäriinsä ja värjää sormet. Myös työskentely tietokoneella onnistuu mainiosti. Mikä parasta, käsivoide jättää käsiin suojaavan kalvon, joka lukitsee kosteuden ihon sisään. Hintakin on huokea, hieman reilu 5 euroa.

 

Kynsien lakkaaminen

Voit viimeistellä käsihoidon lakkaamalla kynnet mieleisellä kynsilakalla. Erityisen kestävän lakkauksen saat aikaiseksi seuraavasti:

 1. Laita kerros aluslakkaa (tämä on tärkeä vaihe etenkin jos käytät tummaa lakkaa. Värjää kynnet ajansaatossa mikäli aluslakka ei ole suojana)
 2. Lakkaa kynnet kahdesti valitsemallasi värilakalla
 3. Laita päälle vielä kerros geelilakkaa ja/tai
 4. Laita viimeiseksi kerrokseksi pikakuivattajaa joka toimii samalla päällilakkana
 5. Joskus voit vaihtelun vuoksi liimata pieniä kynsiin tarkoitettuja tarroja koristamaan kynsiäsi. Riittää kun laitat esim. nimettömiin tai pikkurillin kynsiin. Jokaiseen kynteen ei tarvitse laittaa tarrakoristetta.

Kuivien käsien hoito kotona

Vinkkiosio

Vinkki: Mikäli käytät hyvin vaaleaa sävyä, se antaa pienet kolhut kynsissä anteeksi ja on siten hieman pidempään siistin näköinen. Mitä tummempaa väriä käytät, sitä huolellisempi lakkauksen kanssa tulee olla ja sitä useammin kynsiä tulee huoltaa. Voimakkaampi väri on siis melko vaatelias. Lohkeilleet lakkaukset näyttävät epäsiisteiltä ja kunnon käsihuolto lakkauksineen on terapiaa mielellekin. Kauniit kädet ja hyvä mieli!

Erityisvinkki kesäksi: Muista suojata kädet auringolta! Käsien iho on lähes ympäri vuoden alttiina valolle ja auringolle. Aurinko vanhentaa ihoa huomattavasti ja käsiin saattaa vuosien saatossa ilmaantua erilaisia pigmenttimuutoksia, tummia väriläiskiä. Läiskien ehkäiseminen suojaamalla iho aurinkovoiteella on huomattavasti helpompaa kuin koittaa poistaa jo syntyneitä pigmenttiläiskiä. Niiden poistaminen on paitsi kallista, myös kivuliasta ja osittain se ei edes ole mahdollista. Muista siis käyttää käsissäkin SPF 50 suojakerrointa etenkin kesäpäivisin!

Huomio! Jotkin kynsilakat tai pikakuivattajat saattavat reagoida UV-valon eli auringon kanssa ja muuttaa kynnet hetkessä epämiellyttävän keltaisiksi. Kuin tupakoitsijan kynnet 40 vuoden savuttamisen jälkeen. Ainakin yksi omista lakoistani reagoi näin ja kesti hetken ennen kuin ymmärsin mistä on kyse. Nyt osaan varoa kyseistä lakkaa kesäauringossa.

*Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä