Couperosa-ihon-tuotteet

Couperosa iho

Couperosa ihon tunnistaa punoituksesta ja laajentuneista verisuonista. Couperosa iho on usein myös kuiva. Couperosan sanotaan olevan ruusufinnin esiaste. Tämän vuoksi couperosa ihoa tulisikin hoitaa hellästi ja huolellisesti, jottei couperosa pääse etenemään ruusufinniksi.

Couperosaihon hoito vaatii säännöllisyyttä, helliä hoitotuotteita ja pitkäjänteisyyttä. Avainsanat couperosaihon hoidossa ovat: suojaaminen ja vahvistaminen.

Mikä on couperosa? Lue täältä: Couperosa

Couperosa punoittaa, kuumottaa ja lehahtelee erilaisista asioista, sekä ulkoisista, että sisäisistä. Ulkoisia seikkoja ovat esimerkiksi:

Jos sinulla on couperosa iho, vältä näitä:

  • pakkanen
  • aurinko
  • tuuli
  • saunan kuumuus
  • ihon käsittely liian voimakkailla tuotteilla.

Sisäisiä ovat esimerkiksi:

  • kuumat juomat
  • voimakkaat ja tuliset mausteet
  • alkoholi
  • kofeiini
  • tunnepurkaukset

Yllä lueteltuja asioita kannattaa siis vältellä parhaansa mukaan tai mahdollisuuksien mukaan suojautua niiltä.

Couperosa ihon hoito

Alla kerron neuvoja ja vinkkejä couperosa ihon hoitoon ja kuinka välttelet pahimpia tilanteita jo ennakolta.

Couperosa ja pakkanen/kylmä ilma

couperosa-ihon-hoito

Pakkaselta voi koittaa suojautua korkealla kaulurilla, huppuhatulla tai takin hupulla. Myös suojaava voide ja meikkikerros auttavat pakkasen purevuuteen. Hurjan kovilla pakkasilla ei välttämättä kannata ulkoilla pitkiä aikoja, ettei pakkanen pääse kylmettämään herkkää kasvojen ihoa.

Liian kylmällä ulkoilun jälkeen kasvot punoittavat runsaasti ja kasvoilla saattaa tuntua epämiellyttävää ja kuumotuksen tunnetta. Punoitus ja kuumotus saattaa kestää useita tunteja.

Ikävää tunnetta voi koittaa helpottaa suihkuttamalla rauhoittavaa kamomilla- tai* ruusukasvivettä, mieluiten luomulaatuista. Voit myös sipaista poskille hoitavaa ja vahvistavaa seerumia tai voidetta, joka muodostaa iholle suojan ulkoisia haittatekijöitä vastaan.

Lue kuivan ihon hoidosta täältä >>

Couperosa iho ja aurinko

Couperosa-hoito

Aurinko on erityisen haitallinen couperosa iholle. Vältä aurinkoa kokonaan päivän kuumimpien tuntien aikaan eli noin aamu kymmenestä iltapäivä kolmeen, neljään. Jos sinun kuitenkin on liikuttava ulkosalla kovimpaan auringonpaisteaikaan, käytä leveälieristä hattua suojaamaan kasvojasi. Käytä aina aurinkosuojakerroin 50:tä. Sitä tulee lisätä muutamia kertoja päivässä, jotta teho pysyy voimassa.

Kätevä suihkutettava aurinkosuoja

Yksi kätevä tuote on kasvoille suihkutettava aurinkovoide, jota voi suihkuttaa myös meikin päälle. Aamulla ensin runsas määrä perinteistä levitettävää aurinkovoidetta kasvoille, anna sen imeytyä hyvin ennen meikkiä.

Lisää aurinkosuojaa päivän mittaan

Pitkin päivää on hyvä ja helppo lisäillä suihkutettavaa aurinkovoidetta. Olen käyttänyt suihkutettavaa kasvojen aurinkovoidetta jo parin vuoden ajan ja se todella toimii! Suihkutettavaa spraytä saa helposti ruokakaupasta ja se toimii aivan yhtä hyvin kuin apteekista ostettu. Hintakin on kohtuullinen. Vahvuuksia löytyy SPF30 ja SPF50. Varmista, että valitset sen, jossa vahvempi suojakerroin.

Ulkomailla suojautuminen erityisen tärkeää

Ulkomaille suunnatessa on hyvä muistaa, että siellä auringon säteet ovat vielä voimakkaampia kuin täällä Suomessa ja että aurinko polttaa myös veden ja muiden pintojen kautta. Siksi pelkkä hellehattu ei riitä suojaamaan kasvoja. Kasvot voivat palaa vedestä tai muusta pinnasta heijastuvan säteilyn kautta. Aurinkovoidetta tuleekin lisätä aina uinnin ja suihkun jälkeen. Tärkeää on myös käyttää aurinkovoidetta riittävästi.

Couperosa after sun

Mikäli couperosa iho joutuu alttiiksi auringolle ja pääsee ehkä hieman palamaankin, on punoitus vertaansa vailla! Tunne kasvoilla voi äityä erityisen epämiellyttäväksi. Tuohon olotilaan olen kokenut saavani helpotusta *suihkutettavalla kasvivedellä, joko ruusu tai laventeli. Ne kosteuttavat ja rauhoittavat ärtynyttä ihoa tehokkaasti ja antaa hieman helpotusta tukalaan oloon.

Parhaiten auttaa jos kasvivesi on ollut viileässä ja saat suihkutettua viileää kasvivettä poskille. Viileän kasviveden suihkuttelu tuntuu todella helpottavalta ja ihanalta!

Kasvivettä voi suihkutella niin usein kuin haluat. Kokeile myös suihkuttaa milloin tahansa, aamulla ennen aurinkovoidetta ja illalla ennen yövoiteita. Kosteuttaa mukavasti ja tuntuu ylelliseltä.

Kasviveden lisäksi herkälle tai couperosa iholle tarkoitettu seerumi ja voide voivat helpottaa oloa. Kaikista helpointa ja parasta on kuitenkin suojautua ennakkoon niin säästyy monelta harmilta ja epämukavalta ololta.

Suojaa kasvot myös talvella

Monelta unohtuu kasvojen suojaaminen auringolta talvella. Sitä ei kannattaisi kuitenkaan unohtaa, sillä couperosa ei erottele kesää ja talvea.

Couperosa ja tuuli

Tämä ei välttämättä tule heti mieleen, että myös tuuli voi ärsyttää couperosa ihoa. Tuuli voi olla kylmää, kuumaa tai ihan vaan voimakasta. Suoraan kasvoihin puhaltava tuuli voi saada couperosan punoittamaan ja tuntumaan epämukavalta.

Suojaava voide,* meikkivoide ja puuteri antavat pienen suojan tuulelta. Myös korkea kaulus, kaulaliina, huppuhattu tai takin huppu voivat antaa suojaa viimalta. Jos mahdollista, käännä kasvot pois suorasta tuulesta.

Couperosa ja sauna

Couperosa-sauna

Tämä on huono yhdistelmä couperosaa ajatellen. Kuitenkin useimmat meistä tykkäävät käydä saunassa edes silloin tällöin. Ja tokihan meillä täytyy olla siihen mahdollisuus. Joten, kasvot täytyy vaan suojata huolellisesti saunaan mentäessä.

Suojavoide saunaan

Apteekit myyvät erityisiä suojaavia voiteita, jotka soveltuvat hyvin couperora ihon suojaamiseen. Jos voidetta ei ole käytettävissä, voit suojata kasvot myös viileään veteen kastetulla pyyhkeellä. Saunassa voi nauttia löylyistä vaikkapa keskilauteilla, älä valitse saunan kuuminta nurkkaa.

Couperosa ja voimakkaat hoitotuotteet

Couperosaihon hoito vaatii suojaavia ja mietoja tuotteita. Itse välttelen hajustettuja tuotteita kasvojen hoidossa, jotkut hajusteet kun tuntuvat ärsyttävän couperosaani.

Puhdistusaineeksi sopii esimerkiksi puhdistusmaito ja herkän ihon misellivesi. Omalla kohdalla olen huomannut, että geelimäiset puhdistustuotteet kuivattavat ihoani. Koita välttää hankaamista niin paljon kuin mahdollista, siitä couperosaiho ei pidä.

Couperosa ihon kuorinta

Couperosa ihoakin on hyvä kuoria välillä. Mutta, kuorinta-aineen valinnan kanssa tulee olla erityisen huolellinen.

Karkeat ja isorakeiset kuorinnat tulee unohtaa kokonaan. Tälle hellää hoitoa vaativalle iholle sopivat joko hienojakoisesta riisijauhosta tehty varsin hellävarainen kuorinta-aine tai sitten nestemäinen, lempeä happokuorinta.

Valitse erityisen hellä kuorinta-aine

Riisijauhokuorintaakin tulee tehdä varoen ja pahimpia couperosa-alueita vältellen. Hyvä vaihtoehto on Dermalogicalla, Daily Microfoliant. Tuote on hieman hintava, mutta purkista riittää kyllä todella pitkäksi aikaa. Ja tästä löytyy toisinaan hyvä tarjouksia. Koen tuotteen kuitenkin olevan hintansa väärtti.

Kuorinnan jälkeen valitse siihen hetkeen parhaiten sopiva kasvivesi, jota suihkuttelet runsaasti kasvoillesi. *Luomuruusu-kasvivesi on erityisen hyvä couperosa iholle, mutta toisinaan voit valita myös taikapähkinä,- kamomilla tai laventeli kasvivettä. Ruusu kasvivesi kosteuttaa ja rauhoittaa. Kuulostele mitä kasvosi sillä hetkellä eniten kaipaa.

Couperosa ihon kosteuttaminen

Kuorinnan ja kasvivesi suihkuttelun jälkeen iho kaipaa hoitavaa ja suojaavaa voidetta. Silmänympärysalueelle seerumia kosteuttamaan ja tuhdimpaa silmänympärysalueelle tarkoitettua voidetta lukitsemaan kosteus ihoon.

Älä käytä liian paksua, muualle kasvojen alueelle tarkoitettua voidetta silmänympärysalueella. Se voi saada silmän aluset turpoamaan tai olla muuten epäsopivaa ja laittaa silmät vuotamaan.

Suosikkituotteeni silmänympärysalueen seerumissa lopetettiin juuri, joten uusi suosikkituote on etsinnässä. Edellinen oli Dermalogicalta Ultra Smoothing Eye Serum. Todella ohut ja vesimäinen, mutta samalla erittäin kosteuttava.

Kosteuttavan suihkuttelun jälkeen poskille hoitavaa seerumia ja koko kasvojen alueelle kosteuttavaa ja suojaavaa, mieluiten tuoksutonta, voidetta. Aamulla käytän kevyempää voidetta ja yöksi laitan hieman tuhdimpaa voidetta.

Olen kokeillut vuosien saatossa useita merkkejä kuivan ja herkän couperosa ihoni hoitoon ja näytän aina palaavan luotettavaan apteekkisarjaan, La Roche Posay. Tätä sarjaa myös ihotautilääkärit suosittelevat. Tämä on ehdoton oma luottosarjani kasvohoidossa. Tuotteet ovat pumppupulloissa, sillä ne ovat helppokäyttöisiä ja hygienisiä.

Herkkä / couperoottinen iho ja tuoksut

Jos kaipaat tuoksuja, tee se jotenkin muuten kuin kasvovoiteiden muodossa. Suosittelen käyttämään tuoksuttomia hoitotuotteita kasvojen alueella.

Jos kuitenkin pidät tuoksuista, voit esim. meikkaamisen lopuksi suihkauttaa suosikkituoksuasi pään yläpuolella yhden tai kaksi painallusta. Ilmasta laskeutuu juuri sopiva määrä tuoksua hiuksiin ja vaatteille. Näin kanssaihmiset eivät tukehdu liian voimakkaaseen tuoksupilveen ja iho ei ärsyynny tuoksukosketuksesta.