Kuiva-tukka

Kuivat hiukset

Kuivat hiukset tarvitsevat paljon huolenpitoa! Ja kaikki mahdolliset kikkakakkoset käyttöön.

Kuivat hiukset näyttää pörröiseltä, samealta ja huonokuntoiselta. Usein latvoissa on runsaasti kaksihaaraisia.

Nyt kannattaa kiinnittää erityistä huomiota hiusten käsittelyyn ja hoito- ja muotoilutuotteisiin. Myös vanhat piintyneet tavat saattavat kaivata ihan uusia ajatuksia ja toimintatapoja.

Mikä sitten aiheuttaa hiusten kuivumista?

Hiusten kuivumiseen vaikuttaa monet asiat. Yleensä kiharat hiukset ovat jo luonnostaan kuivat. Lisäksi hiusten kuivumista lisäävät muun muassa: värjääminen (etenkin vaalentaminen), erilaiset kemialliset käsittelyt (esim. permanentti), föönin käyttö, erilaisten kuumien hiustenmuotoilulaitteiden käyttö (kihartimet, suoristusraudat), vääränlaiset hoitotuotteet, ilmasto, syömämme ravinto (jos liian yksipuolista, emmekä saa riittävästi tarvitsemiamme hivenaineita ja vitamiineja) ja mikäli emme juo riittävästi vettä.

Miten hiusten kuivumista voi ehkäistä?

Tähän on monia konsteja. Joillekin voi auttaa jo muutaman keinon käyttöönotto, toiset voivat tarvita koko keinoarsenaalin käyttöönsä taistelussa kuivia hiuksia vastaan.

Vältä hiusten värjäämistä, etenkin vaalentamista. Vaalentaminen on kaikista rankin värikäsittely. Voisiko joku muu sävy sopia vaalentamista paremmin?

Pese hiukset vain tarvittaessa ja varmista, että käyttämäsi shampoo ja hoitoaine on tarkoitettu erityisesti kuiville hiuksille. Voi olla hyödyllistä perehtyä tuotteiden ainesosaluetteloihin, sillä osa ainesosista voi aiheuttaa kuivumista, erityisesti sulfaatit ja silikonit. Sulfaatit voivat olla liian tehokkaita ja pestä ”liikaa”. Tietyt silikonimuodot taas eivät peseydy hiuksen pinnasta pois. Tämä puolestaan aiheuttaa sen, ettei hoitavat ja kosteuttavat aineet pääse silikonikerroksen läpi hiukseen asti.

Anna hiusten kuivua luonnollisesti ilman föönin kuumaa ilmaa. Jos kuitenkin päädyt käyttämään fööniä kuivaamiseen, käytä mahdollisimman viileää ilmaa.

Jos käsittelet ja muotoilet hiuksia niiden kuivuttua, muista ehdottomasti käyttää laadukasta kuumasuojaa! Jätettävä hoitoaine ja hiusöljy on myös suositeltavia!

Pakkanen, aurinko ja jopa tuuli kuivattavat hiuksia. Suojaa siis hiukset talvella lämpimällä pipolla, kesällä hellehatulla ja tuulella vaikkapa hupulla. Kesällä olisi myös hyvä käyttää UV-suojan sisältäviä hoitotuotteita.

Ravinnon tulee olla monipuolista ja ravitsevaa. Tällöin myös hiukset saavat tarvitsemansa ravinteet voidakseen hyvin. Joskus on hyvä käyttää monipuolisen ravinnon lisäksi ravintolisiä jos epäilet, ettet saa syömästäsi ravinnosta kaikkia vitamiineja ja hivenaineita riittävästi. Varmista, että juot riittävästi vettä päivässä, noin 1,5-2 litraa on riittävästi. Hiuksista noin 10-15% on vettä.

Seuraavaksi käyn vielä läpi tarkemmin keinoja kuivuuden päihittämiseen ja annan hyväksi kokeilemiani vinkkejä!

Kosteuttavat hoitotuotteet

Valitse juurikin kuiville hiuksille tarkoitettuja shampoo- ja hoitoaineita. Niiden tärkein tehtävä on tuoda kovasti kaivattua kosteutta hiuksille. Itse olen löytänyt hyviä vaihtoehtoja Matrix Biolage sarjasta. Ainakin kerran viikossa on hyvä antaa hiuksillesi hoitoa tehostetusti, tehohoidolla. Kunnon ravitseva ja kosteuttava hiusnaamio tekee ihmeitä. Suosittelen myös jätettävän hoitoaineen käyttöä.

Kuivat hiukset pesu

Kuivat hiukset kannattaa pestä vain noin kahdesti viikossa, sillä kaikki ylimääräinen käsittely vain pahentaa tilannetta. Toiset vannovat tavanomaiseen yhden kerran pesuun, toinen koulukunta suosittaa tuplapesua. Itse suosin tuplapesua eli pesen hiukset kahdesti shampoolla. Näin varmistan, että kaikki muotoiluainejäämät tulee varmasti pestyä pois, eikä kerrostu hiuksen pintaan. Levitä shampoo tyveen ja pese niin sanotusti päänahka. Vältä hiusten hieromista pesun yhteydessä, kuluttaa hiusta turhaan. Omissa pitkissä hiuksissa vältän latvan vatkaamista, annan vaan shampoon valua pituuksien läpi pesten hiukset hellävaraisesti. Toinen hyvä tapa on pestä hiukset *syväpuhdistavalla shampoolla kerran tai kaksi kuussa.

Kuivien hiusten kosteuttaminen ja suojaaminen

Erityisesti talviaikaan, jolloin sisätilojen lämmitys kuivattaa sisällä olevaa ilmaa ja pakkanen ulkoilmaa, saattavat hiukset tarvita superboostia kosteutukseen. Toisinaan lisään shampoon joukkoon kämmenellä 1-5 pumppausta *hiusöljyä ja pesen shampoon ja öljyn seoksella hiukseni. Oikein pahassa tilanteessa lisään saman 1-5 pumppausta hiusöljyä myös hoitoaineen joukkoon. Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että pakkanen itsessään kuivattaa hiuksia. Tämän vuoksi hiuksille tekee hyvää sujauttaa ne pipon alle suojaan ulkoillessa. Kesällä kannattaa huomioida myös auringon vaikutus. Aurinko vaalentaa, kuivattaa ja haurastuttaa. Hiukset kannattaakin suojata kesällä joko *UV-suojan sisältävällä hoitotuotteella tai hatulla.

Shampoopesun jälkeen hiukset kaipaavat kosteuttavaa hoitoainetta. Kuivaa hiukset kevyesti pyyhkeellä ja levitä hoitoainetta runsaasti etenkin latvoihin ja vain sipaisu tyveen. Jos laitat hoitoaineen läpimärkään tukkaan, vesi laimentaa hoitoainetta turhaan ja saattaa osin valua veden mukana pois hiuksista. Latvat kaipaavat kosteutusta eniten, tyvi vain rasvoittuu turhaan nopeammin. Hiusten pesu ja hoitoaine kannattaa laittaa suihkun alussa, jotta hoitoaineen vaikutusaika tulisi mahdollisimman pitkäksi. Jos hiukset ovat pitkät, kannattaa ne laittaa isolla hauenleualla kiinni ylös, ettei hoitavat aineet valu veden mukana suoraan viemäriin.

Tämä vinkki on yksi suosikeistani! Kuivat hiukset ja hiukset yleensäkin tykkäävät viileästä tai jopa kylmästä vedestä. Kylmä vesi sulkee hiussuomut ja hiukset näyttävät ja tuntuvat välittömästi sileämmiltä. Hiusten huuhtelussa kannattaakin siis käyttää kylmää vettä. Monikaan ei tykkää olla kylmässä suihkussa, mutta tähän ratkaisuna on huuhdella hiukset pää alaspäin, jolloin vain pää on kylmän veden alla. Se ei ole ollenkaan niin paha juttu kuin miltä ehkä kuulostaa! Voit helposti huuhdella pelkät hiukset kylmällä vedellä.  Kannattaa kokeilla. Ja hiukset kiittää!

Suihkun jälkeen

Kuivaa hiukset suihkun jälkeen vain kevyesti pyyhkeellä, älä kuivaa niitä ruutikuivaksi. Jos aikataulusi sallii, anna hiusten kuivua itsestään ilman fööniä. Jos käyt saunassa, suojaa hiukset märällä *hiusturbaanilla löylyissä.

Märkä hius on haavoittuvainen ja venyy helposti. Venyvä hius taas katkeaa helposti. Tämän vuoksi märkää tukkaa tulee harjata hyvin varovasti ja repimättä. Aloita selvittely aina latvasta ja etene tyveä kohti. Kosteisiin hiuksiin, vain latvoihin, voi myös lisätä 1-5 pumppausta *hiusöljyä. Käytettävän öljyn määrä on kovin yksilöllistä ja riippuu hiusten kunnosta. Kokeilemalla selviää. Älä laita öljyä tyveen, muuten joudut hiuspesulle suunniteltua aikaisemmin. Joillekin voi olla hyötyä takunselvittelyaineesta.

Muuta huomioitavaa

Jos hiuslaatusi on todella kuiva, kannattaa tarkastella ruokavaliotaan ja harkita myös tiettyjen ravintolisien lisäämistä ruokavalioon. Juothan riittävästi vettä päivässä? Noin 1,5-2 litraa päivässä on sopiva määrä. Syötkö riittävästi hyviä rasvoja? Rasvaista kalaa, pähkinöitä, manteleita, avokadoa, rypsiöljyä. Voit myös hyötyä hiuksia ja ihoa vahvistavista ravintolisistä, esim. kalsium, sinkki (paremmin imeytyvässä sitraattimuodossa) ja B-vitamiini.

Supervinkit

Tässä vielä muutama supervinkki, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi.

Vinkki 1: Hiukset ovat keskimäärin 8 tuntia yössä puuvillaista tyynyliinaa vasten. Puuvilla imee itseensä kosteutta. Myös hiuksista. Eli, vaikka kuinka kosteutat hiuksia, tuntuvat ne aamulla taas kuivilta ja sähköisiltä? Kokeilepa vaihtaa tyynyliinasi *silkkiseen. Satiini ei riitä, vaan 100% silkki. Vaihtoehtoisesti sinulta saattaa löytyä silkkinen kaulahuivi, jonka voi pingottaa tyynyn ympäri. Silkki ei ime itseensä mitään. Itse huomasin eron hiusten kosteustilanteessa jo viikossa parissa, kun vaihdoin puuvillaisen tyynyliinan silkkiseen. Ihanan ylellistä ja todella myös tehoaa! Huom! toimii samoin myös kasvojen ihollesi!

Tiesitkö, että useat kansainväliset julkkisnaiset luottavat myös silkin hoitaviin ominaisuuksiin? Mm. Katy Perry, Victoria Beckham, Cindy Crawford ja Kim Kardashian.

Vinkki 2: Kerään pitkät hiukseni yöksi pään päälle löysään ponnariin ja kiepautan nutturaksi jonka kiinnitän kevyesti kahdella pienehköllä hauenleualla. Ja käytä tosiaan löysää kiinnityspompulaa, ettei se katko hiuksia. Hyväksi havaittu on *Invisibobble. Nuttura tulee olla niin keskellä päätä, ettei se häiritse nukkumista. Tämä estää hiuksia kulumasta, etenkin jos on taipumusta nukkua paljon samalla puolella. Monella on toisella puolella päätä selvästi ohuemmat hiukset.

Kuiva päänahka

Kuiva ja kutiseva päänahka? Jos myös päänahka on kuiva ja kutiseva, kannattaa käyttää päänahan kosteuttamiseen tarkoitettuja kosteuttavia voiteita. Näiden valinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä osa aineista lähmää hiukset, jolloin pesuoperaatio alkaa jälleen alusta. Ja sehän ei ole tässä tarkoitus. Itse käytän etenkin vaalennuksen jälkeen *kosteuttavaa voidetta, joka helpottaa kovasti kiristävää tunnetta ja viilentää samalla ihanasti. Parhaaksi tuotteeksi olen todennut *Cutrin Bio+ Hydra Balance Scalp Treatment:n. Otan tuubin mukaan kampaajalleni ja hän ystävällisesti levittää sen päänahkaan värjäämisen jälkeen, ennen hiusten kuivaamista. Itse levitän tuotetta aina siten, että hiukset ovat vielä märät. Tämä aine ei jätä mitään jälkeä tai tunnetta hiuksiin. Ainoastaan helpottaa päänahan oloa. Hyvästi kuiva ja kutiseva päänahka!

Kaksihaaraiset

Täysin elottomat ja haaroittuneet latvat eivät valitettavasti toivu millään poppakonstilla. Voit ehkä ”liimata” haarat hetkeksi kiinni jollain *latvaseerumilla, mutta eloton hius ei valitettavasti enää toivu. Tällöin ainut keino on leikkauttaa kuolleet latvat pois. Kannattaakin kiinnittää hiusten hoitoon siis huomiota ihan koko ajan, jotta hiukset saavat kasvaa pitkiksi hyväkuntoisina.

Reippaasti vain kampaajan luokse, joka leikkaa kaksihaaraiset pois. Hiusta on turha kasvattaa pidemmäksi jos latvat ovat jo haaroittuneet. Hius ratkeaa aina vain ylemmäs ja saat hiukset näyttämään huonokuntoisilta. Jopa hieman lyhyemmät, mutta hyväkuntoiset hiukset näyttävät huomattavasti paremmilta. Latvojen leikkaamisen jälkeen vain keskityt hoitamaan hiuksiasi antamillani vinkeillä ja onnistut hienosti!

Teen pian erillisen artikkelin suosikkituotteistani, jotka olen todennut hyviksi monen vuoden kokemuksella. Sopivat erityisen hyvin pitkälle, luonnonkiharalle, erittäin kuivalle ja vaalennetulle tukalle, jonka haluan suoristaa tai kihartaa muotoiluraudalla jokaisen pesun jälkeen. Voin luvata, että tämä on melkoinen kombo ylläpidettäväksi! Taistelin vuosia saadakseni hiuksiini pituutta, latvat murtuivat aina leukalinjan pituudessa. Sitten tein monta pientä muutosta arjessani ja voíla, hiusten kunto parani ja nyt pituus on jo reilusti yli olkapäiden.

Tärkeimmät oivallukseni hiusten kunnon parantamisessa:

-Vain kaksi pesua viikossa (Jos paha tilanne, ensiapua saat *kuivashampoosta. Käytä harkiten->kuivattaa hiuksia)

-Huuhtele hiukset kylmällä vedellä

-Käytä *hiusöljyä sekä pesutilanteessa, että suihkun jälkeen latvoissa

-Anna kuivua luonnollisesti

-Vaihda puuvillainen tyynyliina *silkkiseen

-Laita hiukset kiinni yöksi, löysästi ettei hiukset katkea

-Juo riittävästi vettä, syö monipuolisesti ja lisää ruokavalioon pieni määrä pähkinöitä (tai muita hyviä ja laadukkaita rasvoja) joka päivä

-Sinkki- ja D-vitamiinitabletti aamuisin

Laadukkaita sinkkivalmisteita voit katsoa täältä >>

Ja D-vitamiineja täältä >>

Kaksi ehdotonta suosikkivinkkiäni on hiusten huuhtelu kylmällä vedellä ja silkkisen tyynyliinan käyttöönotto. Näitä kahta korostan aina, kun joku ystävistäni tai työkavereistani kysyy, että mitä tukalleni on tapahtunut kun se on yks kaks kasvanut pituutta hurjasti. Eniten ylpeyttä tuo se, kun myös luottokampaajani on huomannut ison muutoksen hiusteni kunnossa. 

Tsemppiä sinulle tähän kuivan tukan projektiin! Se vaatii kärsivällisyyttä ja sitoutumista, mutta tekemällä pieniä muutoksia näet varmasti tuloksia. Tämän voin taata oman kokemukseni kautta! Kuivat hiukset historiaan!

sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä
Kuivat hiukset